Следни испити

Декември/Јануари
П В С Ч П С Н
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
891011121314
сите

Новости

29 Ноември 2017

Познати добитниците на наградите за истражувачки труд и есеј на распишаниот награден конкурс на УКЛО. Две од првите три награди за студентите од ТФБ. Честитки до Филип Лазоски (прва награда) и Игор Стерјовски (трета награда) за истражувачки трудови. 

повеќе

21 Ноември 2017

Се известуваат студентите кои ги полагаат следните предмети:

Аналогна електроника, Мерно-аквизициски системи и Електроника за сообраќајни инженери

кај проф. д-р Цветко Митровски, дека истите ќе ги одржи проф. д-р Миле Спировски на 24.11.2017 год. во терминот од 14h.

повеќе

15 Ноември 2017

Список на примени кандидати на втор циклус универзитетски студии на ОТСЕКОТ ЗА СООБРАЌАЈ И ТРАНСПОРТ во академската 2017/2018 година (сите уписни рокови)

повеќе

10 Ноември 2017

Распоред за испити во ноемвриска испитна сесија за академска 2017/18 год. за сите студиски програми преземи

повеќе

06 Август 2017

Понеделник 07.08.2017, Хотел Театар - Битола
од 10:00-13:00 „На кафе со ЕУ ИПА Проектот"
Центарот за вработување Битола организира информативен настан од неформалнен карактер во рамките на ЕУ-ИПА Проектот „Поддршка за вработување на млади" за младите невработени лица, на возраст до 29 год., активни баратели на работа.

повеќе

01 Август 2017

Им се соопштува на студентите дека испитите за септемвриска сесија од зимски семестар кај проф. д-р Мирка Поп Николова Радевска од среда 31. 08. 2017 се презакажуваат на 21. 08. 2017 во 10 часот - училна 12.

Распоред за испити во септемвриска сесија

повеќе

15 Август 2016

Се известуваат студентите дека отворено е електронското пријавување на испити во iKnow системот за септемвриска сесија. Студентите задолжително треба електронски да се пријават во iKnow системот.

повеќе

30 Јануари 2015

Се известуваат студентите на Технички факултет – Битола дека заради новите законски прописи скриптарата нема да работи почнувајќи од 01.02.2015 год.

повеќе

Доц. д-р Јасмина Буневска-Талевска

Assistant Professor Dr Јасмина Буневска-Талевска
Биографија

 

Дата и место на раѓање: 08. 02. 1978, Битола

 

Образование

 • 11.06.2012: Доктор на технички науки, Универзитет Св.Климент Охридски, Технички факултет-Битола.
 • 15.02.2004 - 07.12.2006: Магистер на сообраќајни науки, Универзитет Св.Климент Охридски, Технички факултет-Битола.
 • 01.10.1996 - 12.11.2001: Дипломиран сообраќаен инженер, Универзитет Св.Климент Охридски, Технички факултет-Битола.


Работно искуство и напредување во професијата

 • 1999 – 2002: Демонстратор, Универзитет Св.Климент Охридски, Технички факултет Битола, Отсек за сообраќај и транспорт, Предмети: Безбедност на сообраќајот 1; Безбедност на сообраќајот 2; Патишта

 • 2002 – 2003: Помлад асистент, Универзитет Св.Климент Охридски, Технички факултет Битола, Отсек за сообраќај и транспорт, Предмети: Патишта; Капацитет на патни сообраќајници

 • 2003 – 2007: Помлад асистент, Универзитет Св.Климент Охридски, Технички факултет Битола, Отсек за сообраќај и транспорт, Предмети: Патишта; Капацитет на патни сообраќајници; Вовед во теоријата на сообраќајните токови; Организација на патен сообраќај; Организација и експлоатација на патниот транспорт 1; Урбанизам; Урбанизам и просторно планирање; Нацртна геометрија; Основи на патното инженерство; Планирање и управување со товарниот транспорт; Основи на транспортната логистика, Основи на вреднување на патната мрежа, Експлоатација на патни сообраќајници, Логистички системи.

 • 2007-2012: Асистент, Универзитет Св.Климент Охридски, Технички факултет Битола, Отсек за сообраќај и транспортж

 • 2012 - денес: Доцент, Универзитет Св.Климент Охридски, Технички факултет Битола, Отсек за сообраќај и транспорт

 

Потесна област на истражување

 • Сообраќајно инжинерство и проектирање (22012)
 • Сообраќајно проектирање на патна инфраструктура
 •  
 • Урбанизам и сообраќај

 

НАСТАВНО-ДИДАКТИЧКИ МАТЕРИЈАЛ по предметот УРБАНИЗАМ И СООБРАЌАЈ  

 

ПРИЛОГ (А и Б)

 • Извадоци од Правилникот за стандарди и нормативи за урбанистичко планирање
 • Извадоци од Правилникот за поблиската содржина, размер и начин на графичка обработка на урбанистичките планови

ПРИЛОГ 1: СООБРАЌАЈНА УЛИЧНА МРЕЖА; КЛИКНЕТЕ ТУКА

ПРИЛОГ 2: НАМЕНА НА ЗЕМЈИШТЕ, КЛАСИ НА НАМЕНИ, ДОМУВАЊЕ, КОМЕРЦИЈА, ИНДУСТРИЈА И УРБАНА УЛИЧНА МРЕЖА; КЛИКНЕТЕ ТУКА

ПРИЛОГ 3: ГОЛЕМИНИ, ЕСТЕТСКО И ЗЕЛЕНО УРЕДУВАЊЕ НА ПОВРШИНИ ЗА ПАРКИРАЊЕ, ПЛОШТАДИ, СПОРТСКИ И РЕКРЕАТИВНИ ОБЈЕКТИ; КЛИКНЕТЕ ТУКА

ПРИЛОГ 4: НУМЕРИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ (УРБАНИ ПАРАМЕТРИ) И ВРЕДНУВАЊЕ НА ВЛИЈАНИЕТО ОД СООБРАЌАЈОТ ВРЗ ЖИВОТНАТА СРЕДИНА ВО МИКРО УРБАНА ЕДИНИЦА; КЛИКНЕТЕ ТУКА

 

НАСТАВНО-ДИДАКТИЧКИ МАТЕРИЈАЛ по предметот ОСНОВИ НА ПАТНОТО ИНЖЕНЕРСТВО

 

ПРИЛОГ 1: РЕШЕНИ ЗАДАЧИ ОД ОПРЕДЕЛУВАЊЕ НА КОНСТРУКТИВНИ ЕЛЕМЕНТИ НА ХОРИЗОНТАЛНОТО РЕШЕНИЕ НА ТРАСАТА (ГЕОМЕТРИСКИ ЕЛЕМЕНТИ НА ТРАСАТА ВО ПЛАН); КЛИКНЕТЕ ТУКА

ПРИЛОГ 2: РЕШЕНИ ЗАДАЧA ОД НАДОЛЖЕН ПРОФИЛ, (КОТИ НА НИВЕЛЕТА И ДИМЕНЗИОНИРАЊЕ НА ВЕРТИКАЛНА КРИВИНА); КЛИКНЕТЕ ТУКА

ПРИЛОГ 3: РЕШЕНИ ЗАДАЧA ОД ВИТОПЕРЕЊЕ НА КОЛОВОЗНАТА ПОВРШИНА НА ПАТНА СООБРАЌАЈНИЦА И ЗАДАЧИ ОД КОТИ НА ЛЕВ И ДЕСЕН РАБ НА КОЛОВОЗОТ; КЛИКНЕТЕ ТУКА

ПРИЛОГ 4: РЕШЕНИ ЗАДАЧИ ОД ПРЕСМЕТКА И ЦРТАЊЕ НА ПРОШИРУВАЊЕ НА КОЛОВОЗОТ ВО КРИВИНА; КЛИКНЕТЕ ТУКА

ПРИЛОГ 5: ЦРТАЊЕ НА НАПРЕЧНИ ПРОФИЛИ И ПРЕСМЕТКА НА ЗЕМЈЕНИ МАСИ; КЛИКНЕТЕ ТУКА

ПРИЛОГ 6: ДОПОЛНИТЕЛНИ ЗАДАЧИ ЗА ВЕЖБАЊЕ, (ПОДГОТОВКА НА КОЛОКВИУМИ И ИСПИТ); КЛИКНЕТЕ ТУКА

 

НАСТАВНО-ДИДАКТИЧКИ МАТЕРИЈАЛ по предметот ОСНОВИ НА ВРЕДНУВАЊЕ НА ПАТНА МРЕЖА

ПРИЛОГ 1: РЕШЕНИ ЗАДАЧИ ОД АНАЛИЗА НА КАПАЦИТЕТ И НИВО НА УСЛУГА НА АВТОПАТ; КЛИКНЕТЕ ТУКА

ПРИЛОГ 2: РЕШЕНИ ЗАДАЧИ ОД АНАЛИЗА НА КАПАЦИТЕТ И НИВО НА УСЛУГА НА ДВОЛЕНТЕН ПАТ; КЛИКНЕТЕ ТУКА 

ПРИЛОГ 3: РЕШЕНИ ЗАДАЧИ ОД АНАЛИЗА НА КАПАЦИТЕТ И НИВО НА УСЛУГА НА ПОВЕЌЕЛЕНТЕН ПАТ; КЛИКНЕТЕ ТУКА 

ПРИЛОГ 4: РЕШЕНИ ЗАДАЧИ ОД АНАЛИЗА НА КАПАЦИТЕТ И НИВО НА УСЛУГА ВО ЗОНА НА ПРЕПЛЕТУВАЊЕ; КЛИКНЕТЕ ТУКА 

ПРИЛОГ 5: РЕШЕНИ ЗАДАЧИ ОД АНАЛИЗА НА КАПАЦИТЕТ И НИВО НА УСЛУГА ВО ЗОНА НА ВЛИЈАНИЕ НА РАМПИ; КЛИКНЕТЕ ТУКА 

 

НАСТАВНО-ДИДАКТИЧКИ МАТЕРИЈАЛ по предметот ВОВЕД ВО ТЕОРИЈА НА СООБРАЌАЈНИ ТОКОВИ: ЗБИРКА РЕШЕНИ ЗАДАЧИ; КЛИКНЕТЕ ТУКА

 

Книги

1. Дукоски, И., Буневска, Ј.: Прирачник по планирање и управување на товарниот транспорт, учебно помагало, Технички факултет Битола,2007,ISBN 978-9989-786-50-1

Прирачникот може да се набави во скриптарата на ТЕХНИЧКИ ФАКУЛТЕТ-Битола

Трудови и конф.

Учество во изработка на научно-истражувачки проекти и експертски елаборати

[1] Маленковска,Т., М., Буневска, Ј.: Развој на симулационен модел на движење на возилата во сообраќајни токови на дволентни патишта, во зависност од патни, сообраќајни и амбиентални услови, НИП, Министерство за образование и наука, 2001, млад истражувач.

[2] Сообраќајно – транспортна инфраструктура на охридско – преспанскиот регион. Експертски елаборат, Технички факултет-Битола, отсек за сообраќај и транспорт и Јавно претпријатие за просторни и урбанистички планови на Република Македонија, март 2006, член на проектниот тим.

[3] Идејно сообраќајно решение за северниот влез на градот Битола, Потег – клучка Кукуречани и крстосница „И. Милутиновиќ, Прилепска и Железничка“. Експертски елаборат, Технички факултет-Битола, отсек за сообраќај и транспорт и општина Битола, февруари 2006, член на проектниот тим.

[4] Елаборат кон програмата за полагање на испит за добивање на сертификат за учество на возачите во меѓународниот патен сообраќај, Технички факултет-Битола и Министерство за транспорт и врски, март 2007, член на тимот.

[5] Елаборат кон програмата за проверка на професионалната компетентност на управителот или овластено лице одговорно за превоз, Технички факултет-Битола и Министерство за транспорт и врски, март 2007, член на тимот.

[6] Елаборат кон програмата за стручно оспособување и полагање на испит за стручна оспособеност на возачите на моторните возила за превоз на опасни материи, Технички факултет-Битола и Министерство за транспорт и врски, февруари 2008, ччлен на тимот.

[7] Сообраќајна студија за град Битола, нарачател Градоначалник на општина Битола,( јуни 2010 - јуни 2011), член на  тимот.

[8] Управување со товарниот сообраќај и достава на стоки во Град Битола, Пилот проект, Општина Битола, 2011. 

[9] TEMPUS project - CUBRIK (Strengthening Quality Assurance System within Western Balkans HEIs in Support of National and Regional Planning), (No. 158999 TEMPUS-EC-SMGR 2009-4688/001-001) 2011 - 2012.

 

 Учество во работилници

[1] Технолошки парк Битола, проект на ЕУ, Европска агенција за реконструкција, Министерство за економија и град Битола, 2004.

[2] INTERREG III A/CARDS, Greece-F.Y.R.O Macedonia, “Development of a knowledge network of educational and research Institutes active in environmental issues for the development of a common cooperation framework, for the harmonization with EU legislation and know-how transfer”, Thessaloniki Technology Park, Thessaloniki, 2007.

 

Објавени научни и стручни трудови

[3] Bunevska, J., Dukoski, I.: Micro-logistic Distributive System Analysis: A Case Study. Transport and logistics, The second serbian seminar with international participation, 18-19.05.2006, Niš, Serbia, pp.7.1-7.4.

[6] Bunevska, J., Dukoski, I.: A Mathematical Model for Establishing the Quantity of Delivered Goods in the Micrologistical Distributive System: A Case Study. Modern Traffic,Vol.26, Special Issue Pp1-84 Mostar, December, 2006, ISSN 0351-1898., pp.39-43.

[7] Bunevska, J., Malenkovska,T.M.: Models of Relationship Between the Basic Flow Parameters at the M-5 Highway Specific Upgrade. Modern Traffic, Vol.26, Special Issue Pp1-84 Mostar, December, 2006, ISSN 0351-1898., pp.30-34.

[8] Bunevska, J.: A Scenario Proposed for EIA Implementation in the Republic of Macedonia. Modern Traffic, Vol.26, Special Issue Pp1-84 Mostar, December, 2006, ISSN 0351-1898., pp.62-66.

[9] Bunevska, J., Malenkovska,T.M.: Functional relationship between the basic flow parameters at the M5 highway in average road, traffic and ambiance conditions, Road and traffic LIII, 3/2006, Belgrade, 2006 pp.12-17.

[10] Bunevska, J., Malenkovska,T.M.: Safety Level of Service Measures of Effectiveness and the Highway Capacity Manual: A case study, 8th Symposium with international participation, “Prevention of traffic accidents on roads 2006”, Novi Sad, 2006, pp.155-160.

[11] Bunevska, J.: EIA of transportation projects in the Republic of Macedonia: comparative analysis, ©Journal of the Technical University at Plovdiv “Fundamental Sciences and Applications”, Vol. 13(8), 2006, ISSN 1310-8271, Anniversary Scientific Conference’ 2006, BULGARIA, pp.60-66.

[12] Bunevska, J., Malenkovska,T.M.: Speed-flow regression models for interrupted traffic stream: A case study, 10th INTERNATIONAL CONFERENCE ON TRAFFIC SCIENCE, ICTS 2006, TRANSPORTATION AND GLOBALIZATION, ISBN -13 978-961-6044-80-6, Slovenia, 2006.

[13] Маленковска,Т.,М., Буневска, Ј.: Прилог анализи капацитета и нивоа услуге двотрачних ванградских путева за двосмерни саобраћај, Пут и саобраћај, бр.4, YU ISSN 0478-9733, Београд, 2007, стр.34-38.

[14] Бневска, J., Дукоски, И.: Прилог кон методологиите за избор на еколошки оптимално доставно возило во градовите: студија на случај, Прилози IV, 07-08, ISSN 0420-0950, Македонско научно друштво-Битола, Р.Македонија, 2007, стр.261-275.

[15] Cvetanovski, I., Dancevska, V., Bunevska, J.: Razvitak multimodalnih tehnologija transporta u Republici Makedoniji-tehnologija transporta Modalohr, Suvremeni promet, Vol.28, No1-2 Zagreb, 2008, pp.55-57.

[16] Dukoski, I., Sretenova, S., V., Bunevska, J.: Development and Introduction of Logistic System for Maintenance of the Public Transportation Motor Vehicles: a Case Study, Suvremeni promet, Vol.28, No1-2, ISBN 0351-1898, Zagreb, 2008, pp.97-101.

[17] Bunevska, J., Malenkovska,T.M., Dukoski, I.: Development of a Bi-modal Methodology for Urban Streets Functional Classification as Urban Planning Contribution, Suvremeni promet, Vol.28, No3-4, ISBN 0351-1898, Zagreb, 2008, pp.171-174.

[18] Dukoski, I., Sretenova, S., V., Bunevska, J.: Meteorological security in road traffic trough example of transport road network in Repiblic of Macedonia,International virtual journal for science, technics and Innovations for the industry, MTM, Year II, Issue 6-7/2008, ISSN 1313-0226, Scientific-technical Union of Mechanical Engineering, 2008, pp.51-54.

[19] Dukoski, I., Sretenova, S., V., Bunevska, J.: Development and Introduction of Logistic System for Maintenance of the Public Transportation Motor Vehicles: a Case Study, Modern Traffic,Vol.28, Special Issue Pp1-84 Mostar, December, 2008, ISSN 0351-1898., pp.19-23.

[20] Bunevska, J., Malenkovska,T.M., Dukoski, I.: Development of a Bi-modal Methodology for Urban Streets Functional Classification as Urban Planning Contribution, Modern Traffic,Vol.28, Special Issue Pp1-84 Mostar, December, 2008, ISSN 0351-1898., pp.28-31.

[21] Malenkovska,T.M., Bunevska, J.: EFFECTS OF IMPROVED MANAGEMENT OF TRAFFIC FLOWS ON SUSTAINABLE ROAD SAFETY, VIII Scientific Conference, Telematics, Logistics and Transport Safety–TLTS’08, Silesian University of Technology Publication, Faculty of Transport, Katowice, 16-18 October 2008, pp.90-97.

[22] Dukoski, I., Bunevska, J., Sretenova, S., V.: Meteorological security in road traffic through example of transport road network in the R. of Macedonia, Suvremeni promet, No6, ISBN 0351-1898, Zagreb, 2010, pp.470-474.

[23] Bunevska, T.,J., Malenkovska, T., M.: Development of low speed urban street “side friction” models: case study,  Suvremeni Promet ISSN 0351-1898, Hrvatsko znanstveno društvo za promet, Zagreb 2011.

[24] Bunevska, T., J., Malenkovska T., M., Dukoski,I.: Uniform Urban Street Segment BI Modal Level Of Service Analysis Tool – 2U2SBILOSAT, Suvremeni promet, Vol.31, No1-2, ISSN 0351-1898, Zagreb, 2011, pp.70-74.

[25] Bunevska, T., J., Malenkovska T., M.: Contribution to sidewalk pedestrian level of service analysis, Transport Problems, Volume 4, issue 3, part 1, 2011.

Др. активности

Членства

[1] Член на Комисија одредена од страна на Министерот за транспорт и врски за опроведување на испит за добивање на сертификат за учество на возачите во меѓународниот патен сообраќај, Решение бр.02-16086 од 21.12.2007 - 2009, Министерство за транспорт и врски на Р.Македонија.

[2] Технички секретар на Центарот за обука на транспортери при Технички факултет-Битола.

[3] Член на Техничкиот комитет при Институтот за стандардизација на Република Македонија, ИСРМ ТК 12 Патишта-материјали, опрема и сигнализација, 2007-2010.

[4] Член на Македонско научно друштво - Битола, 2007. Од 16.11.2007 -2010г., како одговорно лице за научно-истражувачки проекти и член на управен одбор на МНД-Б.

[5] Член на Редакциски одбор на Списанието „ПРИЛОЗИ“, Македонско научно друштво-Битола, 2007. 

[6] Член на Хрватско научно друштво за транспорт, 2006.                        

[7] Член на Здружение на сообраќајни инженери на Р.Македонија, 2002.